"Bismillaah hirRahmaanir Rahiim"(dengan nama Mu ya Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang)... "Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh"(salam sejahtera)... "jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada ANDA yang sudi meluangkan masa menjenguk halaman yang tidak seberapa ini..."Ya Allah, berikanlah kejayaan kepada Mohd Fadzil Bin Mohd Amin..

Khamis, 22 September 2011

Sekuat Ombak

Manusia itu sering saja tersedar dari lamunan. Mereka terfikir, sekuat manakah cinta itu harus dipersembahkan. Dan untuk siapa sebenar nya kuasa hangat yang mengalir dalam tubuh mereka itu perlu di terjemah menjadi sebuah hadiah yang paling berharga. Sedangkan fitrah asal manusia dan dunia itu adalah musnah. Tidak ada sesuatu pun yang menjadi hak mutlak persendirian mereka. Sedarlah berkali-kali pun, pasti satu-persatu akan terbang melayang menuju ke arah pusat segala tenaga yang ada. Manusia tetap di titik kosong.

Hakikat sebenarnya, rasa cinta yang ada, degupan jantung rindu dan dendam yang meruap bukan berterusan dalam jiwa mereka-mereka. Selalunya ia datang menceroboh dengan segala kuasa adrenalin yang mengalir laju akan hilang sekelip mata juga. Sekuat manakah rasa cinta itu harus dipersembahkan.

Lihat saja pada sang ombak yang memukul pantai. Cinta nya tidak pernah di perjual, cintanya putih sesuci pasir pantai yang halus kepada Sang Pencipta. Tidak pernah sesekali pun ia mengingkari kekasih Nya. Biar pun laut semakin kering, biar pun pantai melebarkan skala nya, ia tetap teguh kepada kekasih Nya. Hanya kerana cinta yang tulus suci menurut perintah. Walau ada halangan tetap berkorban segala-galanya. Sang ombak pasti akan memukul pantai.

Alangkah indahnya jika manusia sebegitu. Rasa cinta yang tidak pernah berbelah bagi hanya satu kepada kekasihnya. Rasa rindu yang terus-terusan mengalir tanpa henti dalam jiwa mereka hanya kepada yang dirindui. Lebih-lebih lagi cinta dan rindu kepada Pencipta rasa.

Persis ombak dan pantai. Aku mahu sebegitu. Selangkah ku kepada mu, sejuta langkah Kau berlari mendapatkan ku. Ud’uni fastajib lakum.

Tiada ulasan: